Tromsø World: Fatoumata Diawara (ML)

Konsert

Tromsø World: Fatoumata Diawara (ML)

Fredag 4.november 2022
20:00

Fatoumata Diawara den anerkjente maliske singer-songwriteren og skuespillerinnen kommer til Tromsø!

Diawara begynte sin karriere som skuespillerinne i teater og film, inkludert Genesis (1999), Sia, The Dream of the Python (2001) og Timbuktu (2014). Hun lanserte senere en karriere innen musikk, samarbeidet med en rekke artister og ga ut tre studioalbum som begynte med 2011-debuten Fatou. Diawaras musikk kombinerer tradisjonell Wassoulou med internasjonale stiler.

Hun mottok to nominasjoner ved den 61. årlige Grammy Awards for beste verdensmusikkalbum for albumet Fenfo og beste danseinnspilling for "Ultimatum" der hun ble omtalt med det engelske bandet Disclosure.

Diawara ble født i Elfenbenskysten av maliske foreldre. Som ungdom ble hun sendt tilbake til deres hjemland Bamako i Mali for å bli oppdratt av en tante. Da hun var atten, flyttet Diawara til Frankrike for å satse på skuespill. Hun kom kort tilbake til Mali for en filmrolle, men flyktet tilbake til Paris for å unngå å bli tvunget til ekteskap av familien.

Diawara tok senere gitaren og begynte å komponere sitt eget materiale, og skrev sanger som blander Wassoulou-tradisjoner i det sørlige Mali med internasjonal påvirkning. Hun har sagt at hun er "den første kvinnelige elektriske gitarspilleren i Mali.

I september 2012 så hun henne gå ombord på Africa Express Train med Damon Albarn, Rokia Traoré, Baaba Maal, Amadou & Mariam, Nicolas Jaar og Noisettes, blant mange andre. Showet kulminerte i et 4.5k-lokale i Kings Cross hvor Fatoumata opptrådte med Paul McCartney.

Diawara har brukt årevis på å turnere verden rundt, med en landemerkeforestilling for det engelsktalende publikum på Glastonbury-festivalen i 2013. Ved siden av mange europeiske spillejobber har timeplanen hennes tatt henne til Sør-Amerika, Asia og Australia, samt på flere reiser til USA, hvor hun i september 2013 opptrådte som en del av Clinton Global Initiative sammen med The Roots i New York. Siden midten av 2014 har hun samarbeidet med Roberto Fonseca, med en rekke liveopptredener og et felles livealbum, At Home - Live in Marciac, underveis. I 2014 opptrådte hun også med Mayra Andrade og Omara Portuondo. I februar 2015 så hennes første konsert som en etablert internasjonal stjerne i Mali, hennes hjemland, Festival Sur Le Niger i Ségou, hvor hun igjen delte scene med sin mangeårige venn og mentor, Oumou Sangaré, Bassekou Kouyate, og mange andre innenlandske maliske handlinger.

Diawara ble omtalt i Gorillaz-singelen "Désolé" fra 2020, som senere dukket opp på albumet deres Song Machine, Season One: Strange Timez. Hun fremførte en Tiny Desk-hjemmekonsert i februar 2022.

Det er nesten umulig å tro at Fatoumata Diawara  kommer til å stå på en av våre største scener i vårt lille Tromsø.

 

4. november
Dørene åpner
20:00