ORDKALOTTEN 2016
ORDKALOTTEN 2016
Velkommen til Ordkalotten 2016: Jeg /Eg /Mun
Skriver dagens forfattere bare om seg selv, sine foreldre, ektefeller, venner og eks-kjærester? Er det hold i en slik påstand? Hvis ja, hva er det et uttrykk for? Er det sterke jeget et symptom på et samfunn som dyrker det selvopptatte og innadvendte istedenfor det kollektive? Eller er jeg-dominansen en nødvendig investering i forfatternes forsøk på å komme nært innpå virkeligheten slik den er, og slik vi opplever den? Disse spørsmålene ønsker vi å utdype – og kanskje få noen svar på – under årets festival, der vi har invitert en rekke framstående norske, svenske og danske forfattere.
Programmet presenteres med forbehold om endringer.
Se ordkalottens blogg for oppdatert info: ordkalotten
BILLETTER
Billetter kjøpes lettest på eBillett
Men det blir også salg av billetter på biblioteket onsdag – lørdag og i døra på DRIV.
PRISER:
Festivalpass alle dager: 765,- / 465,- (student)
- gir rabatt på skrivekurs og studentpriser på matservering på DRIV 5.- 8.okt
Kjøp festivalpass før 15. sept. og få det til 695,- / 395,- (student)
Dagsbillett onsdag: 250,- / 150,- (student)
Dagsbillett torsdag: 250,- / 150,- (student)
Dagsbillett fredag: 300,- / 200,- (student)
– Kun poesislam fredag: 100,-
Dagsbillett lørdag: 350,- / 250,- (student)
Grupperabatt: Ta kontakt for tilbud på tlf. 482 53 196 eller epost: festival@ordkalotten.no
Onsdag 5. oktober
onsdag.jpg
DRIV Kveldsprogram – dagspass/festivalpass
19.30 Ida & Ida
- Ida Hegazi Høyer i samtale med Ida Zachariassen Sagberg
Ida Hegazi Høyer (f. 1981) debuterte i 2012 og har gitt ut fire bøker. Våren 2015 ble hun kåret til en av Norges ti mest lovende unge forfattere av Morgenbladet. Hennes siste roman Fortellingen om øde ble nominert til NRK P2-lytternes romanpris samt Årets beste bok av Natt & Dag.
Ida Zachariassen Sagberg ( f.1984) er forfatter, litteraturviter og butikksjef hos Norli på Nerstranda i Tromsø.
20.30 ”Djup har eg aldri vore frivillig”
- Einar A Økland i samtale med Liv Lundberg
Einar A. Økland (f. 1940) er en prisbelønnet forfatter med over 80 utgivelser bak seg i de fleste sjangre, men er mest kjent som en underfundig og burlesk poet. I 2015 kom diktsamlingen Sykling i søvne. Økland mottok den gjeve hedersprisen for sitt forfatterskap da Brageprisene for 2015 ble utdelt.
Liv Lundberg (f. 1944) er poet og professor emerita i Skrivekunst, Forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø.
22.00 Neiden 1970
- Ingeborg Arvola i samtale med Irene Larsen
Ingeborg Arvola (f.1974) er vokst opp i Finnmark og Tromsø og har skrevet romaner, fortellinger og barne - og ungdomsbøker. For sitt forfatterskap har hun mottatt Cappelenprisen 2004 og Havmannprisen 2008. Romanen Forsiktig glass (2004) var et gjennombrudd i forfatterskapet. I 2015 kom den selvbiografiske Neiden 1970, der forfatteren skriver om sin oppvekst med en alkoholisert far i Pasvikdalen i Finnmark.
Irene Larsen (f. 1964) er forfatter, lærer og litteraturviter.
Torsdag 6. oktober
torsdag.jpg
DRIV Kveldsprogram – dagsbillett /festivalpass
18.00 “Autentisitet er en spesialeffekt”
- Audun Mortensen i samtale med Liv Lundberg
Audun Mortensen (f. 1985) har gitt ut seks bøker på Flamme forlag og har deltatt på flere utstillinger, blant annet Gagosian Gallery i New York. Mortensens debutbok Alle forteller meg hvor bra jeg er i tilfelle jeg blir det ble kåret til «Årets beste diktdebut» av Aftenposten.
Mortensen må sies å være en kontroversiell forfatter, blant annet er hans Roman, fra 2010, en kopi av Lolita av Nabokov – bare baklengs. Samleren fra 2015 er en google-oversettelse av The Burnt Orange Heresy fra 1971, skrevet av amerikanske Charles Willeford.
– Skriver denne mannen ingenting selv?
I samtale med Liv Lundberg (f. 1944) poet og professor emerita i Skrivekunst, Forfatterstudiet ved UiT.
19.00 Autofiktion – Foredrag ved Jon Helt Haarder
– Hvordan kan vi få grep om bølgen av selvbiografiske bøker som hjemsøker våre skandinaviske land?
Jon Helst Haarder snakker om litterær selvfremstilling, dobbeltkontrakt, virkelighetslitteratur, performativ biografisme, hva det har vært og hva det kan bli.
Jon Helt Haarder (f. 1963) er lektor i nordisk litteratur ved Syddansk universitet og anmelder i Jyllands-Posten. Har som forsker og kritiker fulgt den selvbiografiske skjønnlitteraturen i mange år og utga i 2014 Performativ biografisme, en hovedstrømning i det senmodernes skandinaviske litteratur.
20.30 "Jag kommer aldrig att medvetet ljuga eller hitta på"
- Stig Larsson i samtale med Jon Helt Haarder
– om den selvbiografiske bølgen med utgangspunkt i När det känns att det håller på ta slut (2012).
Stig Larsson (f. 1955), poet, dramatiker, romanforfatter og regissør, brakdebuterte med romanen Autistene i 1979 og startet med det en ny æra i svensk litteratur. Stig Larsson regnes som en levende forfatterlegende og har levd et hard liv i den litterære offentligheten. I sin siste roman fra 2012 blottlegger han alt i en utleverende selvbiografisk roman der han forteller om livet bak bøkene og overskriftene, om dopet, kjærligheten, vennskap og om sin amfetamindrevne kreativitet.
22.00 Iscenesettelse
- Madame Nielsen i samtale med Jon Helt Haarder
– om den selvbiografiske bølgen med utgangspunkt i Den endeløse sommer (2014) og Invasionen (2016)
Madame Nielsen (f. 1963), som allerede i 2001 arrangerte sin egen død, har fra 2014 erklært at det er som kvinne han vil være til stede i verden. Madame Nielsen vil innlemme Tromsø i sine Europavandringer, tilstandsrapporter fra utvalgte byer i Europa.
Fredag 7. oktober
fredag.jpg
DRIV - Fri inngang
17.30 Bort fra jeg og meg og mitt
- Poetikkseminar med Trude Marstein
Trude Marstein er kjent som en kresen og stilsikker romanforfatter. Her snakker hun om å skrive ut fra et annet normsett enn sitt eget. Å skrive fra et annet perspektiv enn seg selv, å ha en hovedperson med en andre verdier enn seg selv – hvilke litterære styrker og utfordringer ligger i det?
Trude Marstein (f. 1973) har grunnfag i pedagogikk, psykologi og litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo. Hun har gått på Forfatterstudiet i Bø og fikk i 1998 Tarjei Vesaas’ debutantpris for prosasamlingen Sterk sult, plutselig kvalme. Senere har hun utgitt romaner, essays og en barnebok, og hun har mottatt flere priser for sitt forfatterskap.
Arr. i samarbeid med Forfatterstudiet ved UiT.
DRIV Kveldsprogram – Dagsbillett /festivalpass
18.30 Så den fremmede ikke blir mer fremmed
- Niillas Holmberg, opplesning og minikonsert
-
Niillas Holmberg (f. 1990) er poet, musiker og skuespiller fra Utsjok i Finland. I 2009 debuterte han som poet med diktsamlingen Dego livččen oaidnán iežan (Som om jeg hadde sett meg selv). I 2013 kom hans andre diktsamling ut, Amas amas amasmuvvat, (Så den fremmede ikke blir mer fremmed), gjendiktet til norsk av Rawdna Carita Eira, 2015).
Den ble hedret med Samerådets litteraturpris i 2014 og nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2015. Våren 2016 ga han ut The way back, en tospråklig utgivelse med nyskrevne dikt, gjendiktet til engelsk av Holmberg, Lisa Jokivirta og Clive Boutle.
19.30 ”Det fins grenser for hva jeg ikke forstår”
- Beate Grimsrud i samtale med Therese Bakkevoll
Beate Grimsrud (f. 1963) er prisbelønnet forfatter, dramatiker og filmregissør. Hun debuterte i 1990 og har bl.a. skrevet romaner, noveller, skuespill og barnebøker. Tema som ensomhet, normalitet og utenforskap går ofte igjen i hennes bøker. På Ordkalotten skal hun snakke om den siste romanen sin, Evighetsbarna, der vi møter Siri, Andrè, Louise og Tomas som strever å finne sin plass i tilværelsen i Södermalm i Stockholm.
Therese Bakkevoll (f. 1975) er miljøterapeut og lærer. Jobber med tekst, teater og performance. Satte opp soloforestillinga "Ringside" våren 2016.
21.00 Gaute Heivoll i samtale med Linda Nesby
Gaute Heivoll (f. 1978) debuterte i 2002 med novellesamlingen Liten dansende gutt og gir høsten 2016 ut sin syttende skjønnlitterære bok, romanen De skyldfrie. Han har skrevet både bildebøker, noveller, romaner, dikt og skuespill, og har mottatt Brageprisen og Sørlandets Litteraturpris.
Linda Nesby (f.1972) er førsteamanuensis i nordisk litteratur ved Institutt for kultur og litteratur ved Universitetet i Tromsø.
22.00 NM i Poesislam – landsdelsfinale Tromsø
– inngang kr 100 eller festivalpass/dagspass
For 12. gang arrangeres NM i Poesislam i regi av Foreningen !les med delfinale under Ordkalotten. Poesislam er en konkurranse i skjæringspunktet mellom poesi, standup og rap. Deltakerne fremfører egne tekster med publikum som jury. Tromsø har hele fire tidligere norgesmestre i poesislam – kanskje DU blir den neste?
Meld deg på ved å sende en mail til: festival@ordkalotten.no
For å delta må du ha 3 tekster på inntil 3 minutter, de må være på norsk og skrevet av deg selv. På scenen har du ikke lov å ha andre rekvisitter eller hjelpemidler enn teksten din.
Vinneren i Tromsø får dekket reisen til finalen i Oslo i november, der premien er en gedigen pokal + 10.000 kroner!
Årets konferansier er Jenny Maria Svensson (f. 1983). Hun er utdannet dansekunstner ved Laban Centre of Contemporary Dance i London og har akkurat avsluttet andre året på Forfatterstudiet ved UiT. Hun er født i Stockholm, men har bodd og arbeidet i Tromsø siden 2008.
Lørdag 8. oktober
lordag.jpg
DRIV – fri inngang
13.00 – 14.30 Festivaluniversitetet
Populærvitenskapelige foredrag ved:
Gerd Bjørhovde
Bjørn-Tore Pedersen
Liv Helene Willumsen
John S. Jamtli og Vegard A. Skogmo
Arr: NFF
DRIV Kveldsprogram – dagsbillett/festivalpass
17.00 Mordkalotten
- Kjell Ola Dahl bokbades av Vidar Eng
Kjell Ola Dahl (f. 1958) har utgitt en rekke kriminalromaner om politietterforskerne Gunnarstanda og Frølich. I 2000 fikk han Rivertonprisen for En liten gyllen ring. I 2015 fikk han både Rivertonprisen og Brageprisen for Kureren, en bok med bakgrunn i hendelser under 2. verdenskrig.
- Hvorfor fascinerer annen verdenskrig fortsatt slik vi ser det i nye filmer og bøker innen både fiksjon og sakprosa?
Vidar Eng (f. 1950) er pensjonert statsmeteorolog med mastergrad i historie. Han har gitt ut flere bøker med tematikk knyttet til 2.verdenskrig.
18.00 Havboka
- Morten Strøksnes i ramsalt samtale med John Gustavsen
Morten Strøksnes (f. 1965) fikk både Brageprisen og Kritikerprisen i 2015 med sakboka som tok landet med stiv kuling, Havboka. To menn i en liten båt. Et monster i havdypet under dem. Det er utgangspunktet. Fra den lille øya Skrova i Lofoten undersøkes havet gjennom historie, fortellinger, vitenskap, poesi og mytologi.
John Gustavsen (f. 1943) er forfatter og frilansjournalist. Har de senere årene arbeidet mye med spørsmål som angår havet, knyttet til fiske, oppdrett og petroleumsspørsmål.
19.30 Mors gaver – Cecilie Enger i samtale med Linda Nesby
Cecilie Enger (f. 1963) har gitt ut en rekke romaner og fikk sitt litterære gjennombrudd med slektsfortellingen Mors gaver (2013), som hun mottok Bokhandlerprisen for. Da Engers mor havner på sykehjem med Alzheimer, blir barndomshjemmet tømt i løpet av en helg. Under opprydningen finner Cecilie morens sirlig nedtegnede lister over samtlige av familiens julegaver gjennom fire tiår. Med listene som utgangspunkt, skrives det frem både en familiehistorie og et morsportrett.
Linda Nesby (f. 1972) er førsteamanuensis i nordisk litteratur ved Institutt for kultur og litteratur ved UiT.
21.00 Fryd og fare
- Vigdis Hjorth i samtale med Kristin Bjørn
Vigdis Hjorth (f. 1959) debuterte i 1983 og har siden da skrevet 30 bøker, i hovedsak romaner. Hun har en tydelig stemme i norsk offentlighet, og kommenterer gjennom litteratur og debatt tida vi lever med vidd og humor og skarp brodd mot forstillelse og dobbeltmoral. Hjorth har vunnet en rekke priser, bl.a Gyldendalprisen for 2010. For Leve Posthornet (2012) mottok hun Kritikerprisen. Boka ble også dramatisert for teatret og reiste land og strand rundt med Riksteatret. Høsten 2016 er hun aktuell med Arv og miljø.
Kristin Bjørn (f. 1965) er forfatter og dramaturg og har tretti års fartstid fra norsk samtidsteater. Hun debuterte med novellesamlingen Sant nok på Gyldendal våren 2016.
22.00 Historie om et ekteskap
- Geir Gulliksen i samtale med Anne Oterholm
Geir Gulliksen (f. 1963) er en prisbelønnet forfatter som har skrevet både dramatikk, essays, poesi, bøker for barn og romaner. I romanen, Historie om et ekteskap (2015), utforsker forfatteren om det er mulig å forstå hva som skjer når kjærligheten tar slutt.
– Hvorfor skriver vi fiksjon? Det er fordi vi prøver å si noe som er sant, har forfatteren selv sagt ved en anledning.
Anne Oterholm (f. 1964) er skjønnlitterær forfatter. Hun er leder av Forfatterstudiet ved UiT
og sitter i Norsk kulturråd.