Skredseminar

Foredrag

Skredseminar

Tema: Skredulykken på Svalbard 19 Desember 2015
Tirsdag 25.April 2017
18:30

Tirsdag 25.april setter vi opp foredraget som vi måtte avlyse 21.februar

Tema denne kvelden blir: Skredulykken på Svalbard 19 Desember 2015 – hvorfor det trengs et ulykke før det skjer noe

Presentasjonen blir gitt av Markus Eckerstorfer som jobber som forsker på Norut og Elke Morgner som er koordinator for Longyearbyen Røde Kors Hjelpekorps. I tillegg vil ansvarlig for snøskredvarslingen i NVE Rune Engeset presentere skredvarslingen på Svalbard, samt rapporten utarbeidet etter skredet som gikk 21.februar 2017.

Den fatale snøskred på morgenen den 19 desember 2015 i Longyearbyen kom for mange som en overraskelse. Elleve hus ble ødelagt med 25 mennesker fanget, 10 skadet og to døde. Hendelser av denne størrelsen har ikke blitt rapportert tidligere i Longyearbyens kort historie. Likevel var faren fra snøskred kjent i Longyeardalen og flere steder har blitt vurdert som utsatt i mange rapporter og forskningsprosjekter.

Vi kan derfor spørre oss hvorfor en så sjelden hendelse kunne ha skjedd, hvorfor det viste seg å være så katastrofale, og hva kan vi lære av hendelsen? Å få svar på disse spørsmålene vil vi ta publikum med på en reise gjennom tiden for å opplyse hva vi visste om snøskredaktivitet og snøforholdene rundt Longyearbyen før ulykken skjedde. Vi vil gi innsikt i typiske værmønster som fører til snøskredaktivitet og analysere om ekstremværet den 19 desember 2015 kunne ført til varsling av høy skredfare. Vi vil også sette på våre tekniske hatter og analysere dynamikken av skredet, hastigheter, og anslagsenergien.

I tillegg til vår vitenskapelig tilnærming vil vi også fortelle om hvordan det var å være involvert i ulykken, hva som var nødvendig å berge alle i livet og hvilken lærdom man kan overføre til beslutningstaking på topptur.

Vi skal avslutte presentasjonen med å gi en oversikt over hvilke tiltak ble utført og vurdert som skal forhindre lignende ulykker i framtiden. Dette skal vi gjøre av hensyn til skredet som gikk samme sted den 21 februar 2017.

Seminarene vil foregå på SNN Scenen på Studenhuset Driv i Tromsø og starter kl.19.00. Inngang fra Storgata gjennom kafeen.

Velkommen til en lærerik aften. Det er mye god kunnskap å hente fra en stol på Studenthuset Driv i Tromsø!

25. April
Dørene åpner
18:30
Sted: 
SNN-scenen
Tirsdag, April 25, 2017 - 18:30
Legg til i kalender