Ordkalotten

Ordkalotten

Lørdag 4.oktober 2014
17:00

Lørdag 4.oktober kommer Ordkalotten til Driv. 
Dagspass kr 350,- / festivalpass for hele Ordkalotten kr 600,- / Student 450,- 

(NRK Troms vil streame arrangementet)

17.30 - 18.30 ”Mordkalotten” med Aslak Nore i samtale med Erling Steenstrup om ”Oslo Noir”

18.30 – 19.30 Morsmål - Aasne Linnestå i samtale med Tale Næss

Finnes det et språk som konsoliderer makt? Som gir grunnlag for vold og undertrykkelse? Og hvor sitter dette patriarkalske språket? I kroppen? Tale Næss samtaler med forfatter Aasne Linnestå om språk, kjønn og vold. Utgangspunktet for samtalen er Linnestå's bok "Morsmål”

19.30 – 20.30 Amerikas nye stjerneforfatter? - David Vann i samtale med Gerd Bjørhovde
(samtalen er på engelsk).

David Vann ble født i Alaska i 1966 og debuterte med novellesamlingen Legend of a Suicide i 2008. Han er nå oversatt til tjue språk, har vunnet en rekke internasjonale priser og blir sammenlignet med litterære stjerner som Cormac McCarthy, Ernest Hemingway og Annie Proulx.
Legender om et selvmord (Gyldendal, 2011) er delvis selvbiografisk og bygger på farens selvmord som skjedde da han var tretten år. I samlingen forsøker Vann å forstå farens selvmord og konsekvensene det fikk for hans oppvekst og familie.
David Vanns første roman, Caribou Island, som kom på norsk i 2012, og den nye av året,Goat Moutain (2014) har befestet David Vanns posisjon som en av amerikansk samtidslitteraturs mest interessante nye stemmer. Siden 2011 har tre til av hans bøker blitt oversatt til norsk – det skulle vel si noe om norsk forlagsverdens satsing på dette forfatterskapet!
David Vann innehar for tiden et professorat ved University of San Francisco. Han har i en årrekke skrevet for ulike tidsskrifter som Esquire, The Atlantic Monthly, The Observer og National Geographic Adventure. Han har jobbet med tv-dokumentarer for BBC, NOVA og CNN siden 2009.


20.30 - 21.30 Ingenting er for ekkelt - Om blod, ekskrementer og tapte illusjoner, Kim Leine i samtale med Linda Nesby

Kim Leine (f. 1961) er en dansk-norsk romanforfatter som debuterte med romanen Kalak i 2007. Så fulgte Valdemarsdag (2008) og Tunu (2009). For sin siste roman, Profeterne i Evighedsfjorden (2012) om den norskfødte misjonæren Morten Falck på Grønland, og hans møte med den karismatiske predikanten Habakuk og hans kone Maria Magdalene, ble han tildelt en rekke priser. I 2013 ble han også tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen.

21.30 – 22.30 Unntakstilstand#1 Rettferdig terrorisme? - Lars Wilhelm Svonni i samtale med Sigbjørn Skåden

Lars Wilhelm Svonni (f. 1946) er finsk forfatter, musiker og politiker. I 2005 gav han ut spenningsromanen Överskrida gränser, hvor han beskriver ei samisk aksjonistgruppe som ut fra erkjennelsen om at demningene i Luleälven er ulovlig bygget på kolonisert mark, beslutter å sprenge flere av demningene langs elva. Den vellykkede aksjonen skaper en altutslettende flodbølge som skyller nedover elveløpet og dreper titusenvis av mennesker på sin vei ut mot Luleå ved Bottenviken. Romanen tar for seg etterspillet til aksjonen, hvordan samene i aksjonistgruppa takler statusen som Sveriges mest ettersøkte. I 2006 fulgte han opp med romanen Vedergällningar.


22.30 - 23.30 Unntakstilstand #2 Moralsk oppløsning. Mikael Niemi i samtale med Sigbjørn Skåden

Mikael Niemi(f.1959) vokste opp Nord-Sverige, rett ved siden av grensa til Finland. Han debuterte i 1988 med diktsamlingen Neseblod under høymessen, og har siden skrevet både lyrikk, prosa og teater for radio og scene. Mormoren til Niemi er same og faren er tornedaling, den finskspråklige minoriteten i Øst-Sverige. Røttene er veldig sentrale i Niemis arbeid. Hans hittil mest populære bok, Populærmusikk fra Vittula, ble filmatisert i 2004.
Fallvatten fra 2013 starter med at demningene i Luleälven brister pga uvanlig stort regnfall. Den er en kollektivroman som følger skjebnene til forskjellige mennesker langs elveløpet i det flodbølgen feier nedover og utsletter alt liv.

4. oktober
Dørene åpner
17:00